Värdet av en bra handledare

Det är förstås inget nytt eller så, men jag vill ändå peka på vilken stor roll en handledare kan ha när man skriver uppsats. På gott och ont, en handledare kan stjälpa eller hjälpa.

Jag läste b-kursen på Linnéuniversitetet och min uppsatshandeldare var mycket bra: lyssnade, kom med konstruktiva förslag och kritik. Vi hade ett antal zoommöten som var som trevliga diskussioner. Till slut blev uppsatsen mycket bättre tack vare honom än den annars skulle ha varit.

Med c-uppsatsen började det inte lika bra. Min tilldelade handledare tog lång tid att återkomma till mig och även ganska långt in på terminen var svaret jag fick när jag frågade efter synpunkter ungefär så här: jag kan inte ge dig återkoppling förrän du har arbetat längre.

Det var helt värdelöst, minst sagt.

Jag kontaktade kursansvarig lärare och fick snabbt en ny handledare som var fantastiskt. Tough love var nog hennes ledord. Vi fick mycket återkoppling, väldigt detaljerad och ofta nästan brutalt ärlig sådan. Vi hade också ett antal zoommöten med henne där hon gick igenom sina anteckningar så vi förstod allting. Hon hade också miniföreläsningar på saker hon tyckte vi behövde veta mer om. Allra högsta betyg till henne. Hon var också en stor anledning till att jag klarade av c-uppsatsen, det är jag helt övertygad om. Och jag ska inte måla upp min situation som speciellt svår, men jag missade ca. en månad av handledartid i början av terminen.

Så vad är då min poäng?

Att handledaren kan ha en stor påverkan på hur det går för dig förstås. Men också att om du tycker det går trögt med din handledare, kanske ni är helt olika personligheter och det funkar inte, tveka inte om att fråga om du kan byta. Och tänk inte att du ska inte fråga för att du inte vill göra handledaren du har ledsen. Din handledare är en vuxen människa och har sannolikt varit med om liknande situation tidigare.

Det är din uppsats, dina studier, ditt liv. Du måste ta ansvar för att det ska bli så bra som möjligt och det inkluderar att önska ny handledare och du känner att det skulle hjälpa.

Foto av Immo Wegmann på Unsplash.